Damba Cinta Ilahi

Dengan nama Allah Yang Maha Pengasih, Maha Penyayang. Segala puji bagi Allah, Tuhan seluruh alam. Yang Maha Pengasih Maha Penyayang. Pemilik Hari Pembalasan. Hanya Kepada Engkaulah kami menyembah dan hanya kepada Engkaulah kami mohon pertolongan. Tunjukilah kami jalan yang lurus. Iaitu jalan orang-orang yang telah Engkau beri nikmat kepadanya; bukan (jalan) mereka yang dimurkai, dan bukan (pula jalan) mereka yang sesat.
(Kitab al-Qur'an: Surah al-Fatihah)

Monday, August 16, 2010

AKTIVIS MUSLIMAH HARAPAN RASULULLAH....

(sambungan)

Assalamua'laikum.....jumpa lagi....(x seronok rasanya jika tidak melampirkan sedikit perkongsian pada kali ini..InsyaAllah, moga ada manfaatnya untuk diri dan para tetamu yang dikasihi..)


menjenguk juga blog iluvislam.com.....memang setiap kali lawat, pasti bnyak artikel yang tertarik. Mujurla bukan pakaian, makanan..kalau tidak teruk juga ..maklumla perempuan.sedikit sebanyak fitrah untuk membeli itu ada...Cuma kena guna kerasionalan aqal fikiran.....beli yang perlu, bukan beli yang mahu. Sahabat-sahabat ana juga selalu berpesan pada ana jika ana dalam kesedihan.....kata mereka.....kadang-kadang Allah tidak bagi apa yang kita mahu, tetapi Allah bagi apa yang kita perlu....:)


AKTIVIS MUSLIMAH HARAPAN RASULULLAH s.a.w.


Menjadi wanita memang menyenangkan apalagi wanita muslimah, sebab muslimah bererti wanita yang telah diseleksi (dipilih) oleh Allah untuk menerima hidayah-Nya dan menjalankan kehidupan sesuai dengan sunnah Rasul-Nya. Rasullullah sebagai manusia pilihan Allah sangat peduli terhadap muslimah.


Baginda sangat menyayangi muslimah sehingga baginda berpesan dalam sebuah hadith yang diriwayatkan Ibnu Abbas, " Tidaklah seorang muslim yang mempunyai dua orang anak perempuan kemudian ia berbuat baik dalam berhubungan dengan keduanya akan bisa memasukkannya ke dalam syurga"


Di masa baginda hidup, kaum wanita merasakan angin segar dalam kehidupannya, setelah sebelumnya zaman jahiliyyah hidup teraniaya. Kehidupan wanita muslimah pada zaman Rasullullah dikata beruntung kerana muslimah relatif hidup dalam komuniti masyarakat yang memahami nilai Islam secara baik. Hidup mereka betul-betul tersanjung, kerana mereka merasakan hidup sesuai fitrahnya.


Berbeza dengan situasi sekarang, banyak wanita menuntut persamaan hak dan darjat. Ada yang tidak memahami nilai-nilai Islam. Ini menyebabkan keserabutan dalam hidup mereka. Sudah tentu muslimah perlu berusaha untuk menghilangkan dugaan tersebut. Caranya ialah dengan mengaktifkan diri dalam pelaksanaan nilai2 Islam serta berupaya mengajak wanita lain untuk beramal Islami.


Ustaz Faisal Maulawi, Mufti Lebanon menyatakan,'saatnya keadaan ummat sedang dalam bahaya, para wanita muslimah yang solehah terjun untuk terlibat aktif dalam membentengi dan memperbaiki ummat.'


Untuk menjadi muslimah yang disayang oleh rasullullah s.a.w hendaknya diperhatikan 4 hal berikut:


1) Faqihah Lidiiniha (faqih terhadap agamanya)

Selayaknya ia dapat membaca Al-Qur'an dengan baik dalam erti tajwid dan makhraj huruf. dapat membaca hadis dan selalu menjadi bacaan harian. Berusaha memperkaya diri dan wawasannya melalui belajar kepada guru yang jujur dalam menyampaikan ilmunya, berusaha banyak membaca buku agama seperti tentang aqidah, akhlaq, sirah, fiqh da'wah, tarikh Islam, sejarah dunia dan ilmu kontemporari lainnya.


2) Najihah fi tarbiyyati Auladiha

Berupaya mendidik anak (bagi yang sudah berumahtangga). Bagi aktivis yang belum berkeluarga juga seharusnya mempelajari bagaimana cara mendidik anak dalam Islam, kerana iimu tersebut fardhu ain. Sehingga ia tahu betul cara mendidik anak dalam Islam yang nantinya anak2 tersebut akan ia persembahkan untuk kejayaan Islam dan kaum muslimin.


3) Muayyidah fi da'wati zaujiha


Kepedulian bukan hanya kepada masalah luaran, mengupayakan pelaksanaan amal Islam terhadap orang lain tetapi juga kepedulian terhadap aktiviti keluarga harus menjadi keutamaan. Menjadi pendorong dan pembantu kepada suami dan anak2.


4)Naafi'ah fi tagyiiri biiatiha

Peduli /cakna terhadap persekitaran.Selalu membuka mata dan telinga untuk mengetahui keadaan sekelilingnya, selalu mengupayakan lingkungannya menjadi lebih baik.


wallahualam.....

******************************************************************************

No comments:

Post a Comment