Damba Cinta Ilahi

Dengan nama Allah Yang Maha Pengasih, Maha Penyayang. Segala puji bagi Allah, Tuhan seluruh alam. Yang Maha Pengasih Maha Penyayang. Pemilik Hari Pembalasan. Hanya Kepada Engkaulah kami menyembah dan hanya kepada Engkaulah kami mohon pertolongan. Tunjukilah kami jalan yang lurus. Iaitu jalan orang-orang yang telah Engkau beri nikmat kepadanya; bukan (jalan) mereka yang dimurkai, dan bukan (pula jalan) mereka yang sesat.
(Kitab al-Qur'an: Surah al-Fatihah)

Thursday, August 22, 2013

Nota 1 : Rezeki dan Keberkatan

Assalamua'laikum...

Salam pertemuan buat sahabat maya sekalian. Pertamanya marilah kita bersama-sama mendoakan diri kita dan semua saudara seIslam kita agar sentiasa teguh kepada ajaran Islam yang sebenarnya....mengerjakan solat lima waktu sehari semalam,rajin mengerjakan amalan sunat....sentiasa diberi peringatan dan panduan daripada Allah untuk sentiasa memperbaiki diri dan pulang ke jalan Allah. Manusia di akhir zaman penuh pancaroba. Dugaan harta kekayaan, wanita-wanita si penggoda apatah lagi yang tidak menutup aurat, mulut-mulut berbisa manusia yang sibuk merendahkan martabat manusia yang lain tatkala lupa untuk muhasabah pada diri sendiri, manusia berjiwa binatang di sana sini menindas tanpa rasa belas.Dunia akhir zaman yang penuh dugaan.Semoga kita sentiasa dilindungi oleh Allah s.w.t.InsyaAllah.ameen.

Rezeki.
Tatkala membaca sebuah buku berkaitan rezeki,hati saya terdetik..sejauh mana tahap bersyukurnya saya terhadap setiap rezeki yang saya peroleh.Tidak terhitung nilainya di sisi saya sebagai manusia yang lemah lagi hina.
Rezeki bukan perkara main-main apatah lagi ia melibatkan pendapatan/mata pencarian berbentuk wang ringgit bagi kita yang telah bekerja.
Berikut beberapa gambar rajah yang telah menarik minat saya untuk dikongsikan bersama di blog ini.Jom baca dan ambil pengajaran.


Amalan Menambah Rezeki.Tanda-tanda rezeki yang berkat.
Jaminan Rezeki Oleh Allah s.w.t.Doa Permulaan Rezeki.


*******************************************************************************
Sahabat-sahabat, Allah mendatangkan rezeki dalam pelbagai bentuk. Berada di dalam rahim seorang wanita Islam yang kita panggil sebagai ibu/mama/mak juga adalah rezeki yang tidak ternilai.Kasih sayang Allah melangkaui segalanya.Teringat ayat-ayat di dalam Surah Ar-Rahman "Maka nikmat Tuhanmu yang manakah yang kamu dustakan?" Maka sentiasalah bersyukur dengan rezeki yang ada.Berusahalah untuk mencari keberkatan dalam rezeki itu.
Cintailah dunia sekadar sahaja,kerana akhirat adalah alam yang kekal abadi.
Wallahua'lam.

No comments:

Post a Comment