Damba Cinta Ilahi

Dengan nama Allah Yang Maha Pengasih, Maha Penyayang. Segala puji bagi Allah, Tuhan seluruh alam. Yang Maha Pengasih Maha Penyayang. Pemilik Hari Pembalasan. Hanya Kepada Engkaulah kami menyembah dan hanya kepada Engkaulah kami mohon pertolongan. Tunjukilah kami jalan yang lurus. Iaitu jalan orang-orang yang telah Engkau beri nikmat kepadanya; bukan (jalan) mereka yang dimurkai, dan bukan (pula jalan) mereka yang sesat.
(Kitab al-Qur'an: Surah al-Fatihah)

Tuesday, October 23, 2012

HATI YANG MENGHARAP“Bismillahirrahmanirrahim.....................

Syukur kepada Penciptaku yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang,mengasihi diriku sepanjang masa.Tidak terabai walau sesaat sekalipun.Syukran Allah!”

J Assalamua’laikum sahabat-sahabat maya yang dihormati.Tidak kira siapa kita,apa bangsa kita,di mana kita....semoga kita sentiasa mentauhidkan Allah,Tuhan kita yang satu.Emmm...hampir 2 bulan saya tidak menjengah madrasah hati saya ini....Hampir saja melupainya dek kerana kesibukan waktu untuk bekerja dan berprogram.Benar,masa tidak menunggu kita...memang tidak cukup masa.Oleh sebab itu,setiap perkara yang kita lakukan perlulah berbaloi dan bermanfaat!Itu yang penting....:)

Terlebih dahulu saya ingin mengucapkan tahniah dengan kiriman jutaan doa buat sahabat-sahabat baik saya yang telah selamat melangsungkan perkahwinan baru-baru ini.Semoga Allah memberikan rahmat dan zuriat keturunan yang baik dan kuat berpegang kepada agama,InsyaAllah.Tahniah buat sahabat dan adik-adik yang telah bergraduasi baru-baru ini.Salam kerinduan juga buat sahabat-sahabat saya yang kerap menjengah madrasah hati saya ini tatkala saya tidak sempat untuk hadir di depan mata.Semoga Allah sentiasa menjaga ikatan persahabatan kita semua walaupun masing-masing sudah mempunyai tugas dan tanggungjawab yang tersendiri. J

HATI YANG MENGHARAP.

Perkembangan terkini tentang buku pilihan saya.....emmmm, pada bulan ini baru berkesempatan untuk membaca buku “Cinta High Class”,naskah cinta pengarang kegemaran saya ,Fatimah Syarha dan suaminya Dr Farhan Hadi...Best!Bila mood untuk membaca dimulakan dengan sesuatu yang menarik,memang cepat habislah jawabnya....hehe.Terima kasih untuk “Cinta High Class” ini.

Selain buku-buku novel tarbiah Islam, novel sejarah Islam....saya juga turut mencuri masa membaca beberapa bahan bacaan wajib seperti buku pemakanan dan bioproses untuk memantapkan lagi ilmu yang sekejap ada sekejap terlupa...hehe.....,buku-buku tarbiah seperti Kitab tauhid berorientasikan sudut pandangan  Sains Islam,kitab tafsir Al-Qur’an dan beberapa bahan kajian lain...memang tidak menang tangan untuk membacanya..tetapi hakikatnya perkara ini perlu dilakukan semata-mata untuk mencari ilmu,menambah ilmu untuk membawa kita lebih mengenali Islam dan mencintai Allah....insyaAllah.

Setiap hari saya menyusun jadual agar ia penuh......saya tahu saya akan kepenatan untuk mengejar semua aktiviti,tetapi saya puas.Teringat pula kenangan semasa berprogram dan belajar di universiti  dahulu.Memang tidak menang tangan.....bukan sebab terlalu sibuk,tetapi kurang bijak menyusun jadual dan merancang.Sesibuk manapun sebenarnya jika disiplinkan masa pasti semuanya dapat dilakukan dengan teratur dan berhemah. Kali ini,saya akan lebih belajar dan belajar.:)

“Berdoalah kepada-Ku,nescaya akan Aku makbulkan”

Banyak yang saya minta dari  Allah......terlalu banyak....dari kecil hingga kini,doa sentiasa berterusan.....:) Teringat kata-kata seorang sahabat tentang doa dan pengharapan ini.Katanya cuba kita fikir,dalam pada kita berdoa dan berharap kepada Allah...pernah tak kita kira berapa banyak permintaan kita yang Allah sudah makbulkan?dalam sedar apatah lagi dalam tidak sedar.....Subhanallah,terlalu banyak! Saya tertunduk merenung kembali.....Allah sentiasa memberi........saya?Apa yang saya patut buat?Sudah pasti lebih mencintai Allah dan sentiasa berusaha menjadi lebih baik dari hari ke hari,betul tak?:) Allah beri apa yang perlu,bukan apa yang kita mahu.:) Allah Maha Mengetahui.Namun,kepada Allah jualah kita perlu sentiasa menghadapkan hati dan berharap.

Jika kita rasa lemah,cuba kita hadapkan hati dan fikiran terhadap Allah dan semua nikmat-Nya kepada kita,InsyaAllah kita pasti mampu tersenyum ataupun menangis terharu. Alangkah maha mulianya Tuhanku,Allahuakbar! J


No comments:

Post a Comment