Damba Cinta Ilahi

Dengan nama Allah Yang Maha Pengasih, Maha Penyayang. Segala puji bagi Allah, Tuhan seluruh alam. Yang Maha Pengasih Maha Penyayang. Pemilik Hari Pembalasan. Hanya Kepada Engkaulah kami menyembah dan hanya kepada Engkaulah kami mohon pertolongan. Tunjukilah kami jalan yang lurus. Iaitu jalan orang-orang yang telah Engkau beri nikmat kepadanya; bukan (jalan) mereka yang dimurkai, dan bukan (pula jalan) mereka yang sesat.
(Kitab al-Qur'an: Surah al-Fatihah)

Tuesday, July 2, 2013

Part 2- Hargailah Ayahmu

Keredhaan Allah terletak pada keredhaan ayah ibu......


Assalamua'laikum...

Berbicara tentang kisah hidup seorang lelaki memang sukar bagi saya andai saya tidak cuba bertanya dan bertanya...kenapa perangai lelaki begini dan begitu?Adakalanya mereka lembut hati....adakalanya ego terlalu tinggi......

Banyak yang perlu difahami daripada diri seorang lelaki tambahan pula lelaki yang bakal bergelar pasangan hidup sendiri,bakal bergelar ayah,bakal memikul seribu satu tanggungjawab yang mana semuanya akan dipersoalkan di akhirat kelak.

Tersentuh hati saya tatkala membaca "rahsia ini" di dalam sebuah majalah.Tanda perkongsian bersama untuk kita lebih menghargai insan yang bernama lelaki,khususnya "ayah..abah...abi...walid...atau seumpamanya...", mari kita bersama-sama menghayati "surat cinta untuk hawa" ini.

*********************************************************************************
 
 (Smber : Muslimtenns;bil : 15)

Rahsia ibu....

Anak ibu yang ibu sayang,mungkin ibu lebih kerap menelefonmu menanyakan keadaanmu setiap hari,tetapi tahukah anakku sebenarnya ayahlah yang mengingatkan ibu.

Semasa kamu kecil,ibulah yang sering mendukungmu..tetapi tahukah anakku bahawa sebaik saja ayah pulang bekerja dengan wajah yang letih ayahlah yang selalu menanyakan apa yang kamu lakukan seharian..

Saat kamu sakit/demam,ayah sering membentak, "Sudah dipesan jangan minum ais! " Tetapi tahukah kamu bahawa ayah sangat merisaukan kamu bukan membencimu.
  
Ketika kamu remaja,kamu meminta izin untuk keluar malam tetapi ayah melarangmu.Sedarkah kamu yang ayah hanya ingin menjaga kita kerana bagi ayah kamu adalah sesuatu yang amat berharga.

Saat kamu sudah boleh dipercayai,ayah membenarkanmu..namun kamu telah melanggar kepercayaannya.Namun ayahlah yang setia menunggu kamu di ruang tamu tanpa jemu.

Setelah kamu dewasa,ayah telah menghantar kamu ke sekolah sehinggalah ke pengajian tinggi. Di saat kamu memerlukan itu ini untuk keperluan belajarmu,ayah hanya mengerutkan dahi.Tanpa menolak,ayah tetap cuba memenuhinya.saat kamu berjaya,ayah adalah orang pertama yang bertepuk tangan untukmu dan tersenyum bangga.

Sampai ketika jodohmu telah datang dan meminta izin mengambilmu daripada ayah,ayah sangat berhati-hati mengizinkannya.Dan akhirnya...saat ayah melihat kamu duduk di atas pelamin bersama pasanganmu,ayah tersenyum bahagia.....

Adakah kamu tahu ayah telah sempat pergi ke belakang dan menangis ketika itu?Ya,ibu pun tidak tahu

Ayah menangis kerana sangat bahagia.Ayahmu berdoa ,"Ya Tuhan,tugasku telah selesai dengan baik.Bahagiakanlah putra putri kecilku bersama pasangannya."

Setelah itu ayah hanya akan menunggu kedatanganmu bersama cucu-cucunya yang sesekali datang untuk menjenguk.Dengan rambut yang memutih dan badan yang tak lagi kuat untuk menjaga kamu.

*********************************************************************************
Banyak yang kita tidak tahu bukan? Kebanyakannya pandangan mata yang menilai,jarang mata hati dihalakan bersama.Pentingnya ayah seperti jua ibu.Peranan besar telah mereka jalankan demi menjaga dan memelihara zuriat yang mereka cintai.Selagi mana adanya kemahuan untuk memahami,maka pasti kita akan dapat bergerak seiring dengan insan yang kita sayangi.Hargailah insan penting dalam hidup sahabat-sahabat  terutamanya ibu dan ayah.
wassalam.
13:04 am, 02 julai 2013

1 comment:

  1. Salam kak dayah. Tahniah baru dapat berita pertunangan. Semoga Allah limpahkan rahmat sebanyak-banyaknya kepada kak dayah dan pasangan. Maju dah sekarang.

    *Tertanya-tanya jugak sama ada kak dayah dapat tak 'bulatan gembira' sekarang.

    ReplyDelete