Damba Cinta Ilahi

Dengan nama Allah Yang Maha Pengasih, Maha Penyayang. Segala puji bagi Allah, Tuhan seluruh alam. Yang Maha Pengasih Maha Penyayang. Pemilik Hari Pembalasan. Hanya Kepada Engkaulah kami menyembah dan hanya kepada Engkaulah kami mohon pertolongan. Tunjukilah kami jalan yang lurus. Iaitu jalan orang-orang yang telah Engkau beri nikmat kepadanya; bukan (jalan) mereka yang dimurkai, dan bukan (pula jalan) mereka yang sesat.
(Kitab al-Qur'an: Surah al-Fatihah)

Tuesday, June 19, 2012

Pentingnya Untuk Bekerja

Bismillahirrahmanirrahim...selamat bekerja buat semua sahabat pena yang Solehah hormati.Seusai menghabiskan pengajian,pasti ramai yang memikirkan tentang pekerjaan..:)tidak kurang juga yang berbicara tentang menamatkan zaman bujang...emmm,terpulanglah kepada individu mahu mengutamakan yang mana.Apa yang penting?:) Kita berusaha menjadi hamba Allah yang sebaiknya...dan bermanfaat kepada makhluk Allah yang lain khususnya manusia.

(Gambar sekadar hiasan)

Pentingnya Untuk Bekerja .  

Apa pentingnya bekerja?Kalau duduk diam..menongkat dagu,menghitung hari kematian....agak-agak sia-sia tak usia yang Allah bagi kepada kita?:) Pasti sia-sia....sedangkan Allah menyatakan bahawa manusia dijadikan Allah ada sebab dan tujuannya...Untuk beribadah kepada Allah,untuk mengimarahkan dunia....menjadi khalifah di muka bumi Allah dan dalam masa yang sama kita bebas untuk melakukan sebarang pekerjaan,belajar,berkahwin dan sebagainya yang mengikut fitrah dan naluri kita sebagai manusia. :)

Sedang membelek-belek buku-buku di pejabat,terjumpa pula surat khabar iluvislam ni membawa Solehah untuk muhasabah diri kembali tentang apa sebenarnya perlu dan pentingnya kita sebagai insan yang bekerja.

1. Kerja menurut Islam segala yang dilakukan meliputi kerja untuk dunia dan kerja untuk akhirat.

2.Kerja untuk kehidupan dunia (bercorak aqli(mental) atau jasmani) adalah dipandang sama penting dan mulia di sisi Islam asal sahaja dibolehkan syarak.

3.Islam mewajibkan kerja ke atas seluruh umatnya tanpa mengira darjat,keturunan atau warna kulit,kerana seluruh umat manusia adalah sama di sisi Allah,melainkan kerana taqwanya.

4.Masyarakat Islam sama-sama tanggungjawab dan bekerjasama melalui kerja masing-masing.Berdasarkan kebolehan dan kelayakan kerana segala kerja adalah bersumberkan iman dan bertujuan melaksanakan amal soleh.

5.Kerja adalah asas penilaian manusia dan tanggungjawab yang diberikan kepadanya sebagai khalifah Allah dan hamba-Nya untuk memakmurkan bumi ini dan sekaligus beribadat kepada Allah.

6. Kerja merupakan cara yang tabi'i untuk manusia mencari nafkah bagi menyara hidup dan keluarga melalui pelbagai sektor pekerjaan dan perusahaan yang sedia terbuka peluangnya dengan persediaan dan kemudahan alam yang Allah sediakan di atas muka bumi ini.

Moh kite kerja bagus2x! InsyaAllah berjaya!!!!

Sekian,wassalam.
                                               

No comments:

Post a Comment