Damba Cinta Ilahi

Dengan nama Allah Yang Maha Pengasih, Maha Penyayang. Segala puji bagi Allah, Tuhan seluruh alam. Yang Maha Pengasih Maha Penyayang. Pemilik Hari Pembalasan. Hanya Kepada Engkaulah kami menyembah dan hanya kepada Engkaulah kami mohon pertolongan. Tunjukilah kami jalan yang lurus. Iaitu jalan orang-orang yang telah Engkau beri nikmat kepadanya; bukan (jalan) mereka yang dimurkai, dan bukan (pula jalan) mereka yang sesat.
(Kitab al-Qur'an: Surah al-Fatihah)

Sunday, November 8, 2009

Moga Soleh dan Solehah itu ada pada kita...


Salam perkhabaran buat semua sahabat. Bertemu di meja pena buat kesekian kali. Moga rahmat Allah sentiasa ada buat kita. Salam imtihan jua. Bertarung dan terus bertarung sehingga kertas peperiksaan yang terakhir........ + doa + tawakkal kepada Allah swt.

Jalan Wanita Menuju Ke Syurga.

- Ciri2 wanita solehah.
Secara umum, erti wanita yg solehah itu ialah wanita yg baik menurut pandangan penilaian msrkt Islam sekelilingnya. Bila seseorang wanita telah diakui baik oleh msrkt maka dalam pandangan Islam dikatakan Solehah.

Makna dr istilah : Soleh - orang yg beriman dan beramal soleh menurut ajaran Al-Qur'an, hadis dab perilaku salafus soleh.

6 ciri utama.
- berbuat baik kpd orang yang pernah berbuat jahat kepadanya.
-Bersilaturrahim dgn orang yg memutuskan silaturrahim dgnnya.

-memberi maaf kpd orang yg pernah menghalangi usaha-usahanya.
-masih memberi peluang untuk percaya kpd orang yg pernah berkhianat padanya.

-menyapa orang yg pernah menghalaunya.
-menghormati dan memuliakan orang yang pernah menghinanya.


Nabi s.a.w bersabda:
1) "Sesungghnya dunia ini adalah harta benda, dan sebaik2 harta benda dunia ialah wnita yang solehah"
(rwyt Nasa'i dan Muslim)


2) "kahwinilah wanita itu krn 4 perkara: krn hartanya, krn keturunannya, krn kecantikannya dan kerana agamanya, maka ambillh wanita yg taat kpd agama nnti kamu akan beruntung" (riwayat bukhari dan muslim)

Jom kita sama2 berusaha jadi insan yang semakin dekat dengan Allah....!!!!!


Firman Allah: maksudnya:
Dan mohonlah kpd Tuhanmu dengan perasaan takut dan penuh harap sesungguhnya rahmat Allah amat dekat kepada orang2 yang berbuat baik. (Al-Qur'an - al-A'raf:56)

Salam muhasabah.wslm.

No comments:

Post a Comment