Damba Cinta Ilahi

Dengan nama Allah Yang Maha Pengasih, Maha Penyayang. Segala puji bagi Allah, Tuhan seluruh alam. Yang Maha Pengasih Maha Penyayang. Pemilik Hari Pembalasan. Hanya Kepada Engkaulah kami menyembah dan hanya kepada Engkaulah kami mohon pertolongan. Tunjukilah kami jalan yang lurus. Iaitu jalan orang-orang yang telah Engkau beri nikmat kepadanya; bukan (jalan) mereka yang dimurkai, dan bukan (pula jalan) mereka yang sesat.
(Kitab al-Qur'an: Surah al-Fatihah)

Tuesday, October 13, 2009

Warkah dariku : Semua Ingin Bahagia...Salam bahagia ...

Semua ingin bahagia....

Semua ingin 360 darjah bahagia tetapi x semua sudut kebahagiaan dapat dibentukkan. Dalam bulatan bersudut 360 darjah pasti ada kepelbagaiaan variasi rasa. Pembahagiannya x sama mengikut insan.....itulah ujian. Allah bagi hambaNya merasai variasi perasaan; gembira, bahagia, sedih, dan variasi perasaan itu jua berbeza; ada yang tinggi dan ada yang rendah.

Teringat surah al-Baqarah:286 yang menyatakan bahawa Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya..(boleh rujuk tafsir Al-Qur'an). Maka yakinlah dan bersangka baiklah pada Allah!!!!

Semua ingin bahagia....

Pesta Konvo dan Tamu Gadang telah berlangsung pada minggu lepas dan akan berakhir pada hari ini....Seronok dan tumpang gembira apabila melihat kakak2 dan abang2 senior bergraduasi....Mudah2an lepas grade dapat pekerjaan yang baik dan membantu keluarga dan agama serta negara.......Beruntungnya mereka kerana dapat merasai bahagianya bergraduasi!!!


Semua ingin bahagia....

Pergi ke rumah anak-anak yatim sempena program yang dilaksanakan.....Bahagianya anak2 ini melihat ada yang datang melawat dan mewarnai hati mereka dengan pelbagai gelagat....Bertambah bahagia lagi mereka apabila ada yang sudi mengambil dan menjaga mereka seperti anak kandung sendiri......Semoga mereka sentiasa bahagia walaupun hakikatnya mereka lebih tahu hati dan perasaan mereka.....

Semua ingin bahagia......

Para pesakit di hospital, klinik atau di mana sahaja......Sebelum sakit mungkin mereka kurang menghargai bahawa kesihatan adalah anugerah Allah yang amat bernilai, dan apabila sakit mungkin mereka akan lebih menghargai nikmat sihat yang Allah beri...Semoga mereka bahagia dan dapat sembuh dengan izin Allah.

Semua ingin bahagia.....

Bencana alam( dr istilah sains) sentiasa datang dan pergi terutama negara2 seperti Indonesia, Vietnam, Filipina, ngra2 Eropah dan etc. Manusia2 kehilangan tempat berteduh, kehilangan ahli keluarga, harta benda dan sebagainya...Sakit dan pedih sudah pasti terasa. ..Semoga mereka bahagia dan dapat membina semula kehidupan berbekalkan kekuatan dan semangat......

Semua ingin bahagia....

Peperangan hanya membuat manusia sengsara....Lihat Palestin,lihat Iraq,lihat Jepun,mahupun negara kita sendiri suatu ketika dahulu...Pertumpahan darah sudah x terbendung lagi, hilang nyawa,harta, kehormatan dan segala....Hanya tangisan insan yang hidup, anak2 kecil, wanita2 , mahupun orang tua yang ketakutan dan yang menangisi pemergian insan2 yang mereka sayang dan harap.Pihak yang tidak berperasaan hanya membabi buta melepaskan tembakan tidak perikemanusiaan .....semoga Allah membalas kejahatan mereka..
Semoga bahagia hadir dalam diri anak2 kecil, dan insan2 yang tidak berdosa dan terdaya ini......semoga rahmat Allah bersama mereka....


Kembali pada-Mu

Bahagianya seorang insan apabila ia mengetahui dan berasa sayang pada semua...
Bahagianya seorang insan jika ia mengetahui cintanya ikhlas diarahkan pada Tuhannya..
Bahagia itu dari Allah......semoga sahabat2 sentiasa merasai erti bahagia dan semoga kita dalam rahmat dan perlindungan Allah...

wassalam.

No comments:

Post a Comment